Terreny i mapa

foto terreny rt 001

La Tinença de Benifassà està situada a la comarca del Baix Maestrat, al nord del País Valencià. Aquesta zona muntanyosa forma part del Massís dels Ports, una singular formació geològica a cavall entre la serralada Prelitoral catalana i el sistema Ibèric.

Aquest massís calcari es va originar degut a les forces tectòniques que van contraure la península Ibèrica amb Europa. Aquestes van plegar i muntar de forma espectacular tot el material sedimentari que es trobava en un gran mar interior. Això va originar la serralada que actualment veiem imponent des de la plana de l‘Ebre, amb el seu punt culminant, el Mont Caro, de 1.447 m.

Així doncs, el terreny per on discorre el rogaine és terreny 100% calcari, amb un clima mediterrani d’alta muntanya a les parts elevades i de marcada continentalitat a les obagues i cares nord. La proximitat al mar Mediterrani fa que el seu clima tingui una accentuada variació depenent de l’alçada. El bosc de les parts més baixes està format per carrasca i pi blanc principalment. Mentre guanyem alçada anirem trobant exemplars de pi negral, roures i carrasques, i també sotabosc de boix. Ja a les parts altes trobarem boscos de pi rojal o pi silvestre amb sotabosc de boix.

En les parts properes a les poblacions, a causa de la seva antropització, veurem una de les obres més magnífiques que ha creat l’home per poder sobreviure a aquestes alçades, estem parlant de la pedra en sec. Molts d’aquests murs de pedra es van construir per guanyar terreny cultivable a la muntanya, fent de terrenys amb inclinació i erms, terrenys plans per poder cultivar cereal, principalment el blat. D’altra banda, en terrenys més isolats, trobarem grans extensions de prats de muntanya i bosquets de boix.

La xarxa d’antics camins entre masos i pobles és extensa i variada.

foto terreny rt 002

CARTOGRAFIA

La competició es correrà amb un mapa 1:20 000, amb treball de camp generalitzat del 2016 i 2017 de l’staff tècnic de La Nova Fita.

La cartografia d’un mapa de Rogaine no reflecteix la penetrabilitat dels boscos (representats en color blanc al mapa).

L’àrea total de competició és de 35 km2.

El mapa s’ha realitzat amb les noves dades Lidar, obtenint corba de nivell amb equidistància de 10 metres i vegetació de zones obertes.